TWEEDE RUIMTE
de melkweg
[...] Het andere werk draait letterlijk en figuurlijk om kaas: In het centrum van dit ensemble hangt een op spiraalvormige wijze gesneden en weer geassembleerde jong belegen Goudse 40+ kaas [...]
links: de bewerkte goudse kaas / rechts: schematische voorstelling van de Melkweg.
[...] De drie snijvlakken waarlangs de kaas werd gesneden werden met zwarte inkt ingerold en afgedrukt op papier: de kaas wordt op de afdruk zwart weergegeven, de gaten in de kaas wit uitgespaard. Het resultaat lijkt op de nachtelijke sterrenhemel. De drie afdrukken werden met een factor 7 vergroot en overgetekend op drie lappen kaasdoek. Op de plaatsen waar in de kaas gaten zaten, werden in de lappen gaten geknipt [...]
[...] De op deze wijze bewerkte en zwart geverfde doeken werden vervolgens aan een caroussel-achtige constructie van metaal gehangen en aan het plafond bevestigd. De weer in elkaar gepaste kaas wordt opgehangen in het centrum van het ensemble. Het werk stelt ons melkwegstelsel voor en heeft dan ook als titel 'de melkweg/la voie lactée'. [...]
[...] In dezelfde ruimte bevinden zich zeven 'kaasjes', die op de grond zijn uitgelegd in de vorm van het zevengesternte de 'Pleiaden'. Deze sterrenhoop maakt deel uit van het sterrenbeeld 'Taurus' (Stier). De sterren van de 'Pleiaden' bevinden zich in ons melkwegstelsel op een relatief kleine afstand van ons zonnestelsel. [...]
[...] De 'kaasjes' zijn niet van melk gemaakt, maar van in een papierversnipperaar kleingesneden kopieën van werken van de zeven leden van de Franse dichterskring 'Le Pléiade'. De bekendste en meest produktieve van hen is Pierre de Ronsard. De snippers van elke afzonderlijke bundel perste ik na toevoeging van stijfsel in een kaasvorm.
Voor mij is er een overeenkomst tussen de kaasbereiding en de boekdrukkunst: Beide technieken hebben als doel het conserveren van zaken die anders snel verloren zouden gaan. Literatuur en kaas: Beiden vormen een belangrijke mentale respectievelijk tastbare voedselbron in mijn leven. [...]