HISTORISCH PERSPEKTIEF

80 jaar lang speelde de scheepswerf de A. G. »Weser« een vooraanstaande rol in de ontwikkeling en geschiedenis van het Bremer stadsdeel Gröpelingen. Veel van haar inwoners werkten in de dokken. De werfarbeiders drukten een zwaar stempel op Gröpelingen en de A. G. »Weser« werd een vast onderdeel van het Gröpelingse leven.

Arnold Schalks, 2002, Hindernislaufstrecke für Hunde, Ausstellung im öffentlichen Raum, hindernisbaan voor honden, tentoonstelling in de openbare ruimte, obstacle course for dogs, exhibition in public space, Horst Griese, Cora Schmeiser, Noud Heerkens, Lotte Heerkens, Karin Pfaff, Jolly Jumpers, Ganderkesee, Stephan Cartier, Weser Kurier, GutenabendRTL, Stadtgrün Bremen, A.G. Weser, Lichthaus Plus neue Kunst, Bremer Lichthaus, Gröpelingen

Aan het einde van de vijftiger jaren begon de sinds het einde van de oorlog weer op volle toeren draaiende werf een nieuw hoofdstuk met de bouw van olietankers. In 1975 stortte echter, gelijktijdig met de voorbereidingen voor de bouw van mammoettankers, de internationale markt voor dit scheepstype in. Het Krupp concern besloot, ondanks de bezetting van het bedrijf en overweldigende steunbetuigingen uit Gröpelingen, de werf te sluiten. Op 31 december 1983 sloot deze werf met een opmerkelijke staat van dienst voor altijd haar poorten. 2.000 mensen kwamen op straat te staan.

Het faillissement betekende een keerpunt in de geschiedenis van Gröpelingen. Eén voor één verdwenen de oude fabriekshallen. Pogingen om nieuwe industrieën aan te trekken mislukten. De crisis van de tachtiger jaren bracht werkeloosheid, verpaupering en sociale problemen teweeg. Bijna niemand gaf het vervallen stadsdeel nog een kans.

Tien jaar geleden begon de renovatie. Er werd een zeer gevarieerd programma ontwikkeld dat Gröpelingen er weer economisch, sociaal en cultureel bovenop moest helpen. Het tij begon te keren. Intussen beschikt Gröpelingen over een breed spectrum van kinderdagverblijven, jeugdhonken, sportverenigingen en seniorenclubs.

 

(Bronnen: '13 x Gröpelingen', Kultur vor Ort e.V., Bremen 2000)