2020

VERSIE 1

Op 16 november 2020 schoof ik aan bij het productieoverleg met MHD-directeur David Prins, zakelijk leidster Conny van Wijngaard - de Vugt, kostuum- en rekwisietmaker Pieter Kooiman, librettist/regisseur Marco Rochette en lichtontwerper Ronald van Meel. Voorkeurslocatie voor de voorstelling was een circa 50 meter brede strook van de Wantijdijk tussen Vlij en Jeugddorp, waarvan het in drie terrassen getrapte talud als een natuurlijke bühne zou dienen.

Maria, Keizerin van Dordt, Wantijdijk tussen Vlij en Jeugddorp, Dordrecht, Arnold Schalks, Muziektheater Hollands Diep, Dordrecht

Panoramische impressie van de voorstellingslocatie Wantijdijk

Als eerste daad bracht ik de afmetingen van het speelveld op de Wantijdijk onder in een plattegrond en een dijkprofiel, waarin de hellingsgraden van het talud vermeld werden.

Maria, Keizerin van Dordt, dwarsdoorsnede van de Wantijdijk, Arnold Schalks, Muziektheater Hollands Diep, Dordrecht

 

Ook het aan de Wantijdijk grenzende terrein van de Vereniging van fokkers en Liefhebbers van Duitse Herdershonden (VDH), dat als alternatief achter de hand wordt gehouden, werd in kaart gebracht.

Bij het kostuumonderzoek richtte ik me in eerste instantie op de 'historische' inkleuring van de zes hoofdpersonages.

Om het dossier 'BEELDBANK I, onderzoek decor en kostuum, historisch bronmateriaal' (.pdf bestand, 28 pagina's, 3,5 MB) te bekijken of te downloaden, klik hier

Nog voor de jaarwisseling bundelde ik mijn aanzetten voor het kostuumbeeld in een dossier.

Maria, Keizerin van Dordt, aanzetten voor een kostuumbeeld, Arnold Schalks, Muziektheater Hollands Diep, Dordrecht

V.l.n.r. & v.b.n.b.: Hendrik van Brabant, Wolfram van Eschenbach / de jonge, de volwassen en de oude Maria / Otto van Brunswijk, Frederico van Sicilië, Graaf Willem I.