SOMENI TONGO VERSLAG WEEK 46

Paramaribo, 10 - 15 november 2008

SPREEKKOOR

Ondanks verwoede pogingen lukte het Charles Chang niet om Trio-sprekers te vinden voor deelname in het koor. Ook een vertaling in het Trio was nog niet voorhanden. Er kwam een opening in de impasse toen mevrouw Raveles op donderdag 13 november meldde, dat ze twee Trio-sprekende meisjes kent, die voor het spreekkoor beschikbaar zijn. Eén van de meisjes woont in een kindertehuis in Commewijne. Voor haar deelname moet reisgeld vrijgemaakt worden.
De heer Aloema kent Trio-sprekers die voor een vertaling kunnen zorgen en eventueel zelf aan het spreekkoor kunnen deelnemen. Omdat de communicatieve afstand tussen de betrokkenen nogal groot is, is het resultaat vooralsnog ongewis. Maandag 17 november verwacht ik uitsluitsel.

Bijna alle taalgroepen bestaan nu uit drie personen. De Mandarijn- en de Portugees-groep bestaat uit 1 persoon, de groep Libanees uit 2 personen. Ik zoek nog steeds naar versterking voor die groepen, maar de zeggingskracht van de voornoemde individuele sprekers compenseert de onderbezetting. Ik heb ze in de opstelling voor de STVS-opname in de voorste rij geplaatst.

REPETITIES

Op de derde repetitieavond van maandagavond 10 november was het spreekkoor uitgebreid tot sprekers van 13 van de 16 talen, namelijk: Aukaans, Chinees (Mandarijn), Engels, Hindi, Ivriet, Javaans, Kariña, Nederlands, Portugees, Saramakkaans, Sarnami, Spaans en Sranantongo.

Op de vierde repetitie van woensdagavond 12 november was het spreekkoor, na intensieve belrondes en huisbezoek, bijna voltallig. Sprekers werden gevonden voor Libanees en Arowak.

Ondanks de herhaalde toezeggingen van de Alliance Française, Frans sprekenden naar de repetities te zullen afvaardigen, kwam er niemand opdagen. De Franse taal werd van de lijst geschrapt.

De vijfde repetitie van 17 november zal op de 25ste sterfdag van Robin Raveles plaatsvinden. Om dit memorabele feit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, nodigde ik het bestuur van de Dobru-stichting en een handvol personen, die aan de wieg van het Someni tongo-project hebben gestaan, uit voor het bijwonen van deze repetitie.

PARTIJEN

Ik maakte voor alle talen een tekstpartij op, waarbij elk deel van de voordracht op één pagina past. Ik vervaardigde prototypes van de partijen en legde die ter keuring aan de sprekers voor. Correcties werden doorgevoerd voor de partijen in het Arowak, Aukaans, Libanees, Mandarijn en Portugees en doorgezonden aan de dirigent ter verwerking in de partituur.

Op vrijdag 14 november bood ik de definitieve tekstbestanden digitaal aan bij NILS en plaatste een bestelling voor de vervaardiging van 45 uniforme gebonden tekstboekjes. De boekjes krijgen een voor- en achterkant van 200 grams zwart karton. De ringband (6 mm.) is grijs.

INVENTARISATIE VOORZIENINGEN STVS OPNAME

Op donderdag 13 november stelde ik een verlanglijst op waarin ik mijn technische wensen voor de opnamelocatie opsom. Ik stuurde de lijst per e-mail aan Henry Strijk. De lijst volgt hier:

--------------------------------

OMVANG KOOR

Het spreekkoor bestaat uit 42 personen + 1 percussionist + 1 dirigent

PODIUM
Het spreekkoor staat in 5 rijen achter elkaar opgesteld op een getrapt podium met 4 niveaus:

rij 1 (BG): KARIÑA / PORTUGEES / CHINEES / LIBANEES / AUKAANS (10 personen)

rij 2 (+ 40 cm): ENGELS / JAVAANS / SPAANS (9 personen)

rij 3 (+ 80 cm): AROWAK / SARNAMI / SARAMAKKAANS (9 personen)

rij 4 (+ 120 cm): HINDI / TRIO / IVRIET (9 personen)

rij 5 (+ 160 cm): SRANANTONGO / NEDERLANDS (6 personen)

Het benodigde oppervlak om het koor te kunnen plaatsen meet circa 6 meter breed en 3 meter diep. Het frontale beeldkader van het koor komt daarmee op circa 6 meter breed bij 3.30 meter hoog.

ACHTERGROND

Omdat Wan een sober gedicht is, dient ook de stoffering van de opnamelocatie sober gehouden te worden: Daarvoor is een neutrale achtergrond over het gehele beeldkader gepast, bij voorkeur een effen achterdoek in een donkere tint.

BELICHTING

Front: 3 parren, open wit

Top: 3 parren, open wit

Tegen: 3 parren, donker blauw

Zij links (‘straatje’ op rij 2 en 4): 2 parren, open wit op statief, minimaal 4 dimmergroepen beschikbaar

--------------------------------
Daaraan heb ik achteraf de volgende (nog niet verstuurde) wensen toegevoegd:

GENERALE REPETITIE

De generale repetitie vindt op vrijdagavond 21 november om 18:30 uur plaats in de theaterzaal van NAKS, Thomsonstraat 8. Het is van belang, dat de bij de opname betrokken STVS-medewerkers deze repetitie ter oriëntatie bijwonen.

DOCUMENTATIE

Vóór mijn vertrek naar Nederland op 2 december aanstaande wil ik graag vier regio-vrije DVD copiën van de STVS-opnames ontvangen ter verslaglegging voor de makers en ter verantwoording aan de financiers van het Someni tongo-project.

 

Arnold Schalks, 2008, Someni Tongo, Wan bon, Dobru, ArtRoPa, Wansma kondre, Chenelfa Jubitana, Just Orassie, Carmen Orassie-Sabajo, Eddy Lante, Novyente Lante, Dewini Saiwinie, Daning Chen, Milgino Etman, Ingrid Zaandam, Jagdish Biere, Priya Moti, Santoesha Moti, Sara Aalstein, Joan Duym, Jake Sadi, Romario Djasiman, Ciolyn Saimo, Marlène Saimo, Halley Aloema, Josin Aloema, Nardo Aloema, Marina Bersaoui, Charbel Saleh, Marie-Therese Saleh, Ewald Hanenberg, Ger Kamphuis, Raquel Wijnerman, Elisabeth Benschop, Georstine Asantiba, Geor Gine Eduards, Carmelitha Metjo, Jennefer Bahadoer, Sharmila Kharpotoe, Kyran Rampersad, Haidy Antonius, Rudy Antonius, Stacy Etnel, Marilyn Goring, Sheromenie Kharpotoe, Sylvana Rampersad, Bernice Jami, Maureen Makadepuung, Selien Oochpatapo, Eldridge Zaandam, Ernie Wolf, Tolin Alexander, Louis Carlos Alvarez, Lola en Peter Ankarapi (Tepu), Blue Wing Airlines, Hillary de Bruin, CHM, Charles Chang, Jessica Dikmoet, Brian Dompig, Jules Donk, Lucien Dubois, Fernandes Group, Casper Hoogzaad, Georges Issa, Wonny Karijopawiro, Arman Karwofodi, Sybren ter Keurs, Ismene Krishnadat, Bonnie van Leeuwaarde, B. Lionarons, NAKS, Alida Neslo, Monique Nouh-Chaia, R. Dobru Raveles Stichting, James Ramlall, Yvonne Raveles-Resida, Marinalva Romeo, Sylviano Sidoel, Fayolah Slooten, Sapto en Jenny Sopawiro, Herman Snijders, Henry Strijk, Henk Tjon, Dorus Vrede, Myra Winter, Mutika, Claudine Saaki, Chandra van Binnendijk, Nicholas Laughlin, Fred de Vries, Mariette Dölle, Michael Tedja, STVS-studio Paramaribo, Centrum Beeldende Kunst Rotterdam

NAKS theaterzaal / foto © Arnold Schalks

REPETITIERUIMTE

Om met de, voor de televisieopname gekozen, getrapte opstelling van het spreekkoor te kunnen oefenen is de bovenzaal van NAKS te laag. Ik vroeg de NAKS-administratie om toestemming om vanaf maandag 17 november de nog te houden repetities te verplaatsen naar de hogere NAKS theaterzaal, waar we gebruik kunnen maken van het bestaande podium en beschikbare podiumdelen om de opnamesituatie te benaderen. Die toestemming werd verleend.

DRESSCODE GENERALE REPETITIE EN STVS-OPNAME

De kleding van het spreekkoor is, net als het gedicht, sober. Het standaardtenue voor de generale repetitie (21 november) en de STVS-opname (22 november) bestaat uit een eenvoudige basis: broek/rok en hemd in één enkele kleur. Een daar bovenop gedragen simpel kledingaccessoire verwijst naar de culturele achtergrond van de individuele spreker.

FINANCIERING UITVOERING

Op dinsdagmorgen 11 november overhandigde ik Henry Strijk een door het Centrum Beeldende Kunst ter beschikking gesteld extra geldbedrag, dat bedoeld is voor de dekking van de STVS-studiohuur en kleine onkosten.

Mevrouw Raveles bood op donderdag 13 november het Someni tongo-project namens de Dobru-stichting een geldbedrag aan, dat proportioneel over de individuele leden van het spreekkoor zal worden verdeeld.

PALMENTUIN

Het feit, dat de première van de voordracht nu rechtstreeks vanuit de STVS studio uitgezonden zal worden, betekent geenszins dat de Palmentuin als locatie van de baan is. Het plan blijft bestaan om de voordracht nog één keer uit te voeren in de Palmentuin, en wel een week later: op zaterdag 29 november. Om daarvoor toestemming te krijgen stuurde ik de heer Dubois op vrijdag 14 november een hernieuwd verzoekschrift, dat werd goedgekeurd. De heer Dubois zei daarbij alle medewerking toe. Dat geeft ons nog een slag om de arm wat betreft de keuze van de plek en de aanvangstijd in de Palmentuin.

PUBLICITEIT
Op dinsdag 11 november 14:00 uur interviewde de heer Roué Hupsel mij voor het SRS-radioprogramma ‘Skrifiman taki’. Het interview 'Beeldspraak/Spraakbeeld' wordt op maandagavond 17 november om 21:15 uur uitgezonden op FM 96,3. (zie link 'pers en media' in het menu links)