terug naar hoofdpagina

DE SCHUUR

In oktober 2003 verhuisde Arnold Schalks van zijn atelierwoning aan de Keileweg naar een benedenwoning met achtertuin én een schuur in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden. Hij had al enige tijd het plan om dit braakliggend potentieel in cultuur te brengen.

Met ingang van november 2004 werd kunstruimte de Vrije Schuur (de VS) aan de staatkundige plattegrond van cultureel Rotterdam toegevoegd. De Vrije Schuur was bereikbaar via een woning aan de Bloklandstraat 151a, tevens huisadres van de oprichter.

Arnold Schalks, de Vrije Schuur

De kunstruimte beschikte over 17 m2 schuurwandoppervlak, 21 m2 betegeld tuinoppervlak, heel wat meubilair, een gaspit, een 15 liter soeppan, een terrasverwarming en een partytent voor als het regende.

Arnold Schalks, de Vrije Schuur

DOELSTELLING

De doelstelling van de Vrije Schuur was het bevorderen van cultuur in de meest ruime zin des woords door activiteiten op het gebied van beeldende kunst, muziek, literatuur, theater, video of film onder de aandacht te brengen. De Vrije Schuur streefde daarbij naar samenwerking met andere kunstenaars, culturele instellingen of organisaties waarvan de werkzaamheden een raakvlak hebben met die van de Vrije Schuur.

Kernwoord voor de activiteiten van de Vrije Schuur was kleinschaligheid. Zowel aan de omvang van het te presenteren werk als aan het bezoekersaantal van de presentaties moesten grenzen worden gesteld. Een beleidskeuze, die niet alleen werd ingegeven door de ruimtelijke beperkingen van de locatie, maar tevens één die voortkwam uit de overtuiging dat kleinschaligheid de persoonlijke beleving van de evenementen versterkt.

PROGRAMMERING

De programmering van de Vrije Schuur was in handen van beeldend kunstenaar Arnold Schalks. Voor de invulling van het programma deed hij een beroep op zijn kennissenkring van beeldend kunstenaars, musici, theatermakers, schrijvers en dichters. Voorstellen van belangstellenden van 'daarbuiten' waren echter van harte welkom. Er werd doorgaans op uitnodiging gewerkt.

Arnold Schalks financierde de Vrije Schuur evenementen uit eigen zak. Het kapitaal werd gebruikt voor infrastructuur, organisatie, communicatie en voor de spijs- en drankverstrekking op de openingen. Voor materiaalkosten, reiskosten of andere vergoedingen was geen budget beschikbaar. Hier stond de unieke kans voor kunstenaars om hun werk in de VS te kunnen presenteren tegenover. Goed voor het curriculum!

De Vrije Schuur presentaties hadden een vaste formule. Ze duurden maximaal drie dagen, en bestonden uit :

De openingen van de presentaties, die vrijdag 's avonds om 19.00 uur plaatsvonden, waren beperkt toegankelijk: vol = vol. De presentaties werden zo mogelijk geopend met een inleiding door de kunstenaar(s). Vervolgens konden de genodigden het werk bezichtigen, plaatsnemen in de tuin en zichzelf bedienen met een kleine maaltijd en drank.

Op de volgende zaterdag en zondag konden de via e-mail of pers op de hoogte gebrachte belangstellenden de presentaties bezichtigen op nader bekend te maken openingstijden, of op afspraak. Rotterdamse belangstellenden belden daarvoor tegen lokaal tarief met de VS.

 

De Vrije Schuur was niet het eerste kunstinitiatief van Arnold Schalks. Van 1997 tot 2002 bracht hij zijn culturele doelstellingen in de praktijk met Bühne de BovenLucht, In november 2009 werd de 'Vrije Schuur' opgevolgd door OCW, podium voor kleinschaligheden. Kunstruimte De Vrije Schuur was een activiteit van Stichting Bühne de BovenLucht