terug naar de plank

Bijdrage aan de groepstentoonstelling 'Sputniza' - "Wir können auch anders!" - in het Kunsthaus Dresden & de Städtische Galerie für Gegenwartskunst, op uitnodiging van Frank Eckhardt (Motorenhalle/Riesa e.V) Dresden. Opening op 3 december 2004.

AANDENKEN

 

Arnold Schalks, 2004, Andenken, Gruppenausstellung, Aandenken, groepstentoonstelling, keep sake, group exhibition, Sputniza Wir können auch anders! Frank Eckhardt, Kunsthaus Dresden, Städtische Galerie für Gegenwartskunst, Dresden

"Denk ich an Dresden in der Nacht,...."

Verwijzingen

Dresden: De eerste keer dat ik iets over Dresden te weten kwam, was in mijn middelbare schooltijd, toen ik het boek 'Het stenen bruidsbed' van Harry Mulisch voor mijn boekenlijst las. In de roman gaat het over een Amerikaanse gevechtsvlieger, die in de Tweede Wereldoorlog deelnam aan het bombardement op Dresden. In 1957 reist hij als tandarts terug naar de stad die hij mede in puin gooide en leert daar een jonge vrouw kennen.

Verduistering: "Als verordening doorgevoerde maatregel voor de luchtbescherming bij nacht. De verduistering moest de vijandelijke vliegtuigbemanning desoriënteren en hen het vinden van aanvalsdoelen bemoeilijken."

Hout, verf, brailleschrift, haakje, slaapmasker / ingelijst houtpaneel 24 x 33 x 3 cm.