INTRODUCTIE

Arnold Schalks, 2006, Terug naar de Toekomst, Cora Schmeiser, Natascha Morsink, Naomi Sato, Wouter Snoei, Bärbel Kühn, Romain Bischoff, Arie van der Ent, Herbert Blankesteijn, Louwrens Haquebord, Gerrit de Veer, Nova Zembla, Hans Faverey, Bart FM Droog, Hendrik Marsman, Jan Arends, Frans Schot, Piet Sytema, Nederlands Vocaal Laboratorium, Landverhuizers, 25e Oerol Festival, Terschelling Museum 't Behouden Huys, West Terschelling, toespraak

 

't Behouden Huys* bergt het collectief geheugen van Terschelling. De geschiedenis van het eiland stoffeert de wanden, vult de vitrines. U, zandloper, maakt een wandeling door de tijd. Geluiden begeleiden u op uw reis. Hedendaagse stemmen omspoelen kortstondig het in vitrines drooggevallen verleden. Klanken vullen de ruimtes als een aanrollend en afdruipend getij. Ze verwijzen naar een taal van straks en elders, spreken van een onafwendbaar verlies of dragen de kiemen voor een nieuw land in zich. Nova zembla?

 

 * In 1596 ondernam de Terschellinger ontdekkingsreiziger Willem Barentsz met Jacob van Heemskerk een derde poging om 'om de noord' een kortere zeeroute naar Indië te vinden. Barentsz slaagde er in de noordpunt van Nova Zembla te ronden, maar kwam daarna vast te zitten in het ijs. Van aangespoeld drijfhout werd een huis gebouwd, dat bekend staat als Het Behouden Huys, waarin vervolgens de winter werd doorgebracht. De volgende lente werd een extra sloep gebouwd, zodat de zestien opvarenden naar de bewoonde wereld konden terugkeren. Barentsz echter stierf een week na het vertrek. Zijn mannen keerden wel terug naar Kola, waar ze werden opgepikt door een Nederlands handelsschip onder commando van hun voormalige medereiziger Jan Corneliszoon Rijp.