ARNOLD SCHALKS INTERNET ARCHIEF / profiel

Arnold Schalks Internet Archief, profiel

11 augustus 1956 - geboren in Leiden

1969 - 1976 - VWO te Leiden | 18 juni 1976 - diploma Atheneum-a

1979-1983 - academie van beeldende kunsten te Rotterdam | 24 maart 1983 - diploma 'vrije teken-, schilder- en grafische kunst' (TSO)

Arnold Schalks is een onafhankelijk beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, webdesigner, decor- & lichtontwerper, theatermaker, performer, dichter, publicist, redacteur, uitgever, curator, docent, organisator kunstevenementen, woonachtig in Rotterdam.

 

Algemeen

De eerste objecten die Schalks als beeldend kunstenaar maakt, hebben het karakter van een rekwisiet. Ze wekken de suggestie bedoeld te zijn voor gebruik in een fictieve of reëele situatie. In eerste instantie worden ze in een vooraf gegeven beslotenheid tentoongesteld: een expositieruimte of incidenteel in de weerspanniger weidsheid van de openbare ruimte. Met een volgende stap wijdt Schalks zich aan de regie en vormgeving van de omstandigheden waaronder zijn werk wordt getoond. Dat leidt tot meer of minder vérgaande enscènering van de locaties waarop dat werk wordt gepresenteerd; aanvankelijk binnen een statisch verband: als ruimtelijke installatie, later in dynamische vorm: als performance. Het publiek wordt een factor van belang.

 

Beeldende kunst

Het conceptuele œuvre van Arnold Schalks heeft sterke wortels in de taal. Taal in geschreven, gesproken of gedrukte vorm zijn de grondstof voor zijn beeldend werk. Zijn werkwijze bestaat uit het zoeken naar verbanden en het leggen van verbindingen tussen gebruiken, begrippen, woorden, materialen, voorwerpen en, niet in de laatste plaats, tussen mensen. Bij het maken van zijn keuzes streeft hij ernaar om die elementen op zoveel mogelijk niveaus met elkaar in overeenstemming te brengen; ze op één of andere wijze te laten 'rijmen'. Zijn ideeën krijgen de vorm van een plaatsgebonden installatie, een performance of een ingreep, vaak in de openbare ruimte.

Beeldende kunst van Arnold Schalks was te zien in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Spanje, Frankrijk, Engeland, Rusland, Canada, de Verenigde Staten, Litouwen en Suriname.

 

Theater

In de periode van 1997 tot 2001 maakt Schalks onder de naam Bühne de BovenLucht drie muziektheatervoorstellingen in een voormalig fabriekspand aan de Rotterdamse Keileweg, achtereenvolgens: Uitzicht, Brandschat en Recombinant. Vanaf 2003 houdt Schalks zich bezig met de vormgeving van (muziek)theaterproducties van divers kaliber in binnen- en buitenland, veelal samenwerkend met de Nederlandse regisseur David Prins. In de periode 2004 - 2005 organiseert Schalks zes interdisciplinaire manifestaties met een theatrale component in ‘kunstruimte’ de Vrije Schuur, een kleine blokhut in de achtertuin van zijn woning in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden. Zijn verhuizing in 2009 naar een atelier aan de Rotterdamse Osseweistraat biedt hem de gelegenheid om OCW (een verbastering van het woord Ossewei), een podium voor kleinschaligheden, te beginnen. Hij start er crimmp (= creatieve reductie in de multimediale praktijk), een serie multidisciplinaire voorstellingen, waarin reductie als een meerwaarde wordt gezien. Zeven jaar later verhuist het podium naar een klaslokaal op de begane grond van een voormalige lagere school aan de drievriendenstraat 26.

De woorden kleinschaligheid en gastvrijheid verbinden de drie voornoemde initiatieven, die nadrukkelijk in de marges van het kunstbedrijf opereren.

Bühne de BovenLucht, de Vrije Schuur en podium OCW zijn activiteiten van de in 1997 opgerichte stichting Bühne de BovenLucht.